Nu kan du lägga till vattenstämpel i Google dokument

Dagens snabba tips: du kan nu infoga en vattenstämpel i Google dokument. Funktionen finns under InfogaVattenstämpel och är mycket simpel att använda. Bara klicka på Välj bild och välj en bild (.jpg eller .png) från Drive, nätet, din dator, dina foton etc. Välj hur stor bilden ska vara under Skala och klicka Klar.

Tips! Vill du göra en egen text-vattenstämpel (t.ex. ”Konfidentiellt”, ”Sprid inte” eller något liknande) kan du t.ex. göra det i Google Teckning. Enklast är att välja Infoga – WordArt. Skriv din text i rutan och klicka Enter. Nu kan du anpassa texten som du vill; ändra färg, storlek, vrida och vända. När du är klar, klicka på Arkiv – Ladda ned – PNG-bild så sparas teckningen ner som en bildfil på din dator och du kan använda den som vattenstämpel. Vill du testa, så har jag gjort en enkel mall. När du klickar på länken får du skapa en kopia som är din att göra vad du vill med. Dubbelklicka på textrutan för att ändra texten till din egen (se bild nedan). Ladda sedan ner som PNG-bild.

Tillgängliggör text på webbsidor för alla!

Idag tipsar vi om ett Chrome-tillägg som ni verkligen måste testa och tipsa era elever om! (Och kanske även Chrome-användande vårdnadshavare…?)  Tillägget Immersive Reader är egentligen en Microsoft-läsare som någon gjort till ett Chrome-tillägg (tack för det!). Det låter dig tillgängliggöra text på webbsidor på flera olika sätt, som vanligtvis kräver flera olika tillägg/applikationer. Tillägget rensar skärmen, låter dig öka textstorlek/radavstånd, läser upp texten på valfritt språk och i valfri hastighet, låter dig dela orden i stavelser, identifiera ordklasser, översätter enskilda ord eller hela texter och ger dessutom bildstöd till vissa ord. Det bästa av allt; det är både gratis, väldigt lättanvänt och okej för alla att installera. (Redan installerat för personal/elever med utb.karlshamn.se-adresser.)

Notera att tillägget är avsett för webbsidor. Det fungerar alltså utmärkt i mejlen, för att läsa instruktioner i Classroom, i Keep osv, men det fungerar inte i redigeringsverktyg som Google dokument och Google presentation. Det finns en workaround om man har ett utbildningsmaterial i t.ex. Google doc som eleverna bara ska läsa, inte jobba i, men framför allt är tillägget alltså till för att läsa webbsidor. Läs eller kolla på videoinstruktionen i denna lathund. 

Tipset om detta tillägg finns med i en utbildningsserie som Google just nu genomför både internationellt och nationellt. De bjuder på en massa tips och idéer, så för den som har tid och lust är det bara att anmäla sig, så får man ta del av både de redan genomförda och planerade streamade utbildningstillfällena. Alla föreläsningar spelas in, så det går bra att kolla när som helst.
Länk till den internationella serien(Tipset om Immersive reader finns i ”Personalizing Google Chrome and Chromebooks” från den 29/9 – där finns fler bra tips!)
Länk till den svenska (höstens har inte startat ännu, men man kan kolla på vårens sessioner)

Som vanligt; vill ni ha mer information eller hjälp är det bara att höra av er till någon av oss! /Åsa och Mikael