”Bildsökning med Google” – en dold superkraft

Terminens sista tips rör en funktion från Google som verkligen skulle behöva byta namn, för den gör verkligen mycket mer än att bildsöka. Den är faktiskt en riktig superkraft (speciellt om du jobbar på en Chromebook)!  Högerklicka på en bild och välj Bildsökning med Google så förstår du vad jag menar. I fönstret som öppnas (Google lens) kan du kopiera text ur bilden, översätta text från bilden till valfritt språk (!), få texten/den översatta texten uppläst på en mängd olika språk (!), söka vidare på relaterad information m.m.

På en Chromebook blir detta extra kraftfullt för där fungerar detta direkt i Filer/bildvisningsvyn! Det innebär att du (alla våra elever!) kan ta en bild med webkameran eller ett skärmklipp av vad som helst  och öppna bilden – högerklicka – välja Bildsökning med Google och sedan översätta/få texten i bilden uppläst. Det funkar t.o.m. på (tydlig) handskriven text. Tänk vilka möjligheter det öppnar för våra elever som alltså kan bli ännu mer självständiga i att ta till sig det de läser/ska läsa!

Ps. Är du intresserad av att lära dig själv och dina elever att bli mer självständiga kan du läsa om massor av fler tillgänglighetsfunktioner på vår sida. Vi kommer givetvis att uppdatera sidan med en detaljerad lathund om Google lens i höst. Nu gör vi snart som Skalman och tar en liten paus. Glad sommar!  Ds.