Begreppa (ILT)

Många har hört av sig och frågat om tjänsten Begreppa som är en flerspråkig lärarresurs som med hjälp av filmer och förklaringar hjälper elever att förstå centrala begrepp i skolans olika ämnen. Inläsningstjänst har skickat ut ett mejl som kan tolkas som om tjänsten bara är tillfällig, men vi har kommunlicens på både Begreppa, Inlästa läromedel och Polyglutt förskola (den sistnämnda gäller endast förskolan). Dessutom har vi fram till sommaren 2021 möjlighet att testa tjänsten Polyglutt skola (skönlitteratur på flera språk). Tjänsterna nås via Inläsningstjänst. Logga in med Google-knappen och ditt utb-konto.

Nya instruktionsfilmer om de olika verktygen finns här:
– Inlästa läromedel
– Begreppa
– Polyglutt skola (Denna video verkar i nuläget inte fungera.  Vi har anmält det till ILT, så hoppas att de löser det snarast.)

De tjänster vi har licens på listar vi på ikt.karlshamn.se – Digitala verktyg. Glöm inte att prenumerera på denna sida för att få en notis i mejlen när vi publicerar nyheter på bloggen!

Julkalenderläsning i Ugglo

Choklad och presenter i all ära, men inte mycket slår en julkalender i läs/lyssna-form! I Ugglo finns julkalendrar för både de yngre och de äldre läsarna. Det finns två stycken – en för de äldre (Tomtespelet) och en för de yngre eleverna (Tomtens adventskalender). Intressant läsning hela vägen fram till jul. Karlshamns kommun har kommunlicens, så det är bara att skapa ett lärarkonto och börja lyssna. Ni kan antingen lyssna tillsammans i klassen eller ge barnen tillgång till klassrumskoden och låta dem lyssna själva på valfri enhet.

Hjälp att komma igång med Ugglo finns här.

Polyglutt skola fram till sommaren

Polyglutt skola fram till sommaren

Här kommer lite glädjande nyheter i det mörker som råder på så många sätt. Från och med idag har vi återigen tillgång till Polyglutt skola. Inläsningstjänst har har gett oss licens att testa fram till sommaren, så under hela läsåret 20/21 har vi faktiskt tillgång till två tjänster med inläst skönlitteratur. Både Ugglo och Polyglutt. (Läs mer om Ugglo på ikt.karlshamn.se – Digitala verktyg.)

Glöm dessutom inte bort de inlästa läromedlen som vi alltid har tillgång till genom Inläsningstjänst, eller Begreppa, där elever med annat modersmål än svenska kan få muntlig guidning och förklarande filmer till sina läromedel. Samtliga dessa tjänster (inlästa läromedel, Begreppa och Polyglutt skola) nås genom startsidan på Inläsningstjänst. Klicka på ”Logga in med Google-knappen” och logga in med ditt utb-konto.

Glöm inte att prenumerera på inlägg från ikt.karlshamn.se. Skriv in din mejladress i rutan och klicka ”Prenumerera” så får du ett mejl när vi publicerar nyheter på sidan.

Uppdaterad info om digitala möten

Med tanke på de skärpta restriktioner som berör både skolan och samhället i stort, blir behovet av digitala möten större och större. Vi har därför uppdaterat siten Undervisa på distans med råd och tips om hur man kan tänka inför olika sorters digitala möten och hur man går tillväga för att förbereda och genomföra ett digitalt möte. Siten hittar personal inom skolan i bokmärkesmappen ”Karlshamns kommun” i Chrome. Kontakta din ikt-pedagog om du behöver mer hjälp/stöd.

Beskär film och bild i WeVideo

Äntligen!

Nu kan man äntligen beskära (crop) film och bild i WeVideo, en väldigt efterlängtad funktion! Dra bara klippet/bilden ner till spåret, dubbelklicka på det och välj Crop i menyn. Dra därefter i de horisontella/lodräta reglagen för att få bort de delar du inte vill se. Spara. Klart!