Ny ”landningssida” i Google Meet

Nu har det blivit ännu enklare att planera och/eller skapa utvecklingssamtal/möten i Google Meet eftersom Googles nya landningssida (startsida) för Google Meet-appen uppdaterats i vår domän. Själva användningen av appen påverkas inte alls, utan det har bara tillkommit fler/tydligare alternativ för att skapa nya möten. Vi kommer att uppdatera våra lathundar med den nya vyn så fort vi hinner. Till dess kan ni läsa om förändringarna på vår Undervisa på Distans-site. Trevlig helg!

Möjligt att dela klassrum på Ugglo

Nu kan du äntligen dela ditt virtuella klassrum med kollegorna. Bjud in skolbibliotekarien, specialpedagogen eller lärarkollegan och följ elevernas läsutveckling, dela böcker och skicka ut uppgifter tillsammans. För eleverna innebär det att de bara behöver hålla reda på en enda klassrumskod istället för flera. Det ska vara lätt att läsa och lära.

Dela ditt klassrum i 3 enkla steg:
1. Logga in på klassrum.ugglo.se
2. Tryck på knappen ”Dela klassrum”
3. Skriv in din kollegas mejladress

Glöm inte NE.se

Ni glömmer väl inte det fantastiska verktyg vi har i ne.se. NE är ju långt ifrån ”bara” ett uppslagsverk. Utöver den stora uppslagsverksdelen finns här ordböcker, 19000 play-filmer, temapaket, färdiga online-hör- och läsförståelser på svenska, engelska och de moderna språken och färdiga ”paket” om världens länder, religioner och klimat. En riktig guldgruva för både när- och fjärrundervisning. Är man i vårt utbildningsnätverk är man automatiskt inloggad, är man hemma klickar man på ”Logga in med Google-knappen” och loggar in med sitt utb-konto.

Google Meet – tips och problemlösning

Nya arbetssätt innebär i vanlig ordning nya utmaningar. Just nu brottas många på högstadiet med att genomföra så bra undervisning som möjligt i Google Meet, vilket skapar både nya möjligheter och nya svårigheter. Här har Mikael sammanställt några tips på saker som pedagoger frågat om/har problem med, t.ex. hur man kan lösa problemet med att elever tycker att ens lektioner är så fantastiska att de bjuder in sina kamrater från andra skolor/klasser…  vilket inte alltid är önskvärt.  Filmerna ligger även på Undervisa på distans-siten.

Filmer

Säkerställ att du som lärare är först in i ett Google Meet via Classroom

Stäng av Snabbåtkomst i Meet – hindra obehöriga från att komma in i ditt Meet

 

Utskrift och uppdateringar på Distans-Siten

God fortsättning!

Hoppas att alla, oavsett förutsättningar, fått en bra start på terminen och året. Det är mycket som händer just nu, speciellt för högstadiet som ju jobbar på distans. Vi gör så gott vi kan för att hjälpa och stötta och vår ”Undervisa på Distans”-site har uppdaterats med flera tips om hur man på olika sätt kan jobba i framför allt Google Meet och hur man kan göra undervisningen så smidig som möjlig. Fler uppdateringar är på gång! Vi vill även passa på att flagga för att Meets ”startsida” inom kort kommer att få ett nytt utseende. Tajmingen i detta kanske inte känns helt optimal, men det är inget vi kan påverka. Läs mer HÄR.

När det gäller utskrifter via personal-Chromebooks så har det skett en förändring. Man behöver inte längre få en speciell länk för att kunna skriva ut från sin CB, men däremot behöver man byta skrivare/skrivardestination. Detta gör man en gång och sedan fungerar det utan problem igen. En lathund finns HÄR. (Observera att detta endast gäller personal med Chromebook. På datorer fungerar det precis som vanligt!)

Som vanligt är ni mer än välkomna att höra av er till oss, Åsa och Mikael, när/om ni stöter på problem eller har tips och idéer ni vill dela med er av när det gäller den digitala undervisningen!