Det har kommit en del frågor om hur man gör med sina foton om man använt sitt utb.karlshamn.se-konto för att synkronisera sina bilder i appen Google Foto. När möjligheten att använda sitt utb-konto privat begränsas kommer tillgången till appen Google Foto helt att försvinna, så den som inte vill förlora sina bilder bör 1, synkronisera sina bilder med ett annat konto i telefon-appen, 2, exportera sin data/skapa säkerhetskopia för att ladda ner bilderna från utb-kontot och ev. 3, dela och spara ner bilderna till ett annat konto.

För att exportera sin data/skapa en säkerhetskopia av bilderna som i nuläget finns på utb-kontot. Gå till Google Foto, klicka på kugghjulet och välj ”Exportera din data” och följ sedan instruktionerna. Detta skapar zip-filer där bilderna finns. Dessa kan sedan extraheras och laddas upp på valfritt ställe.

Man kan också dela bilderna med ett annat konto och sedan spara ner dem på det kontot. Här finns en film som visar de olika sätten. Vi rekommenderar att man gör båda för säkerhets skull. Var väldigt noga med att se till att bilderna verkligen exporterats/sparats korrekt på det nya/privata kontot.